Hey Google, Başlıyoruz!

Merve Başak
5 min readOct 22, 2018

Please visit here for the English version of this article.

Herkese merhaba,

Bu yazımda her geçen gün hayatlarımıza biraz daha dahil olan ve oldukça eğlenceli bulduğum Google Asistan ve Action on Google hakkında genel bilgiler vereceğim. Ayrıca bu sayede asistan hakkında Türkçe kaynak oluşturma anlamında bir payımın olmasını da istiyorum. 😊 Daha ayrıntılı bilgi için resmi siteleri ziyaret edebilirsiniz.

Konunun daha iyi anlaşılması için bazı terimleri açıklayarak ilerleyelim. O halde Action on Google (AoG) ve Google Asistan nedir önce bu sorulara cevap verelim. 😊

Action on Google, Google Asistan’ın işlevlerini genişletmek için yazılım oluşturmanızı sağlayan bir geliştirici platformudur. Biz geliştiriciler, Action on Google kullanarak kullanıcılar ve kendi üçüncü taraf yerine getirme hizmetimiz arasında keyifli ve etkili sohbet deneyimlerini kolayca oluşturabilir ve yönetebiliriz.

Google Asistan ise ilk olarak Mayıs 2016'da Google I / O’ da duyurulan akıllı bir kişisel asistandır. Google Asistan, akıllı telefonlar, arabalar, TV’ler, kulaklıklar, saatler ve daha fazlası dahil olmak üzere 500 milyondan fazla cihazda yer almaktadır.

Biraz daha temel taşları yerine oturtmak için aşağıdaki açıklamaları bırakıyorum. 😊

  • Intent : Action on Google’daki işlemlerde, benzersiz bir tanımlayıcı ve amacı tetikleyebilecek kullanıcı ifadeleri olarak temsil edilir. Mesela kahve siparişi vermek isteyen kullanıcıların yapmak istediği gibi bir amaç içerir.
  • Action: Asistan için oluşturduğumuz, belirli bir amacı destekleyen ve amacı işleyen bir karşılık veren etkileşim.
  • Fulfillment : Bir hizmet, uygulama, özet akışı, konuşma veya bir amacı işleyen ve ilgili action ‘ı gerçekleştiren diğer mantık.

Cihazlar

Smart Displays

Smart Displays : Kullanıcıların alışveriş veya ürün tarama gibi yaygın kullanım durumlarında listeleri hızlı bir şekilde taramasını veya seçimlerini yapmasını kolaylaştırır.

Smart Speakers

Smart Speakers : Bu cihazlar, kullanıcı deneyimi için eller serbest etkileşimler ve çoklu görevlerin kullanıcılar için kolay olmasını sağlayan ses kullanır. Ses deneyimini zenginleştirmek için SSML’ yi ve ses kütüphanesini kullanabilirsiniz.

Smartphones

Smartphones : Telefonlar, multimodal, penye sesi ve Smart Displays gibi görsel etkileşimlerdir, ancak mobilitenin ek yararı vardır.

Kurulum ve Geliştirme

Aşağıda yer alan iki terimi açıklayarak başlayalım. 😊

  • Actions Project : Actions koleksiyonunu yönetmek, test etmek ve yayınlamak için oluşturduğumuz proje.
  • Actions Console : Google’ın, action’ları geliştirmemizi basitleştirmek için sağladığı web tabanlı bir araç; konsolu kullanarak action’ları oluşturabilir, koruyabilir, test edebilir ve yayınlayabiliriz.

Aşağıda basit bir proje için kurulumu nasıl yapabiliriz bundan bahsetmek istiyorum. İlk olarak action’larımızı gerçekleştirebilmek için öncelikle ‘actions project’ oluşturmalıyız.

  1. Action console’ u açalım.
  2. Add/import project kısmına tıklayalım. Eğer projelerimizi cloud ve firebase servisleri üzerine aktarmak istersek ise proje ismimizi seçip import project dememiz yeterli.
  3. Proje ismini belirleyelim. Bu isim kendi internal reference olucaktır; Daha sonra projemiz için external bir isim belirleyebiliriz.

4. Şimdi ‘create project’ diyelim.

5. Bir kategori seçmek yerine, sağ üst köşede Skip’ i seçelim. Bu seçimi daha sonra da yapabiliyoruz.

6. Soldaki gezinme alanında Build>Actions’ a tıklayalım.

7. Create Action dialog kutusunda, Custom Intent’ ı seçelim ve Build’ e tıklayalım. Bu şekilde , Dialogflow Console’ u başka bir sekmede açmış olduk.

Şimdi action’larımız Dialogflow ile nasıl çalışıyor bir göz atalım. 🙂

Burada da biraz daha anlaşılır kılacağını düşündüğüm için anahtar kelimeleri paylaşıyorum :

  • Dialogflow : Google tarafından sağlanan ve kullanıcı girdisini işlemek için bir aracı kullanan web tabanlı bir hizmettir. Bu hizmet, konuşma uygulamalarını Asistan ile ve diğer konuşma platformlarıyla entegre etmenizi sağlar.
  • NLU ( Acronym for “Natural Language Understanding) : “Doğal Dil Anlayışı” . Bu, yazılımın kullanıcı girdisini anlama ve ayrıştırma yeteneğini ifade eder. Geliştiriciler, action oluştururken Dialogflow’u veya kendi NLU çözümlerini kullanmayı seçebilir.

Dialogflow agent oluşturma:

  1. Action project name ile dialogflow console ‘da olmalıyız. Google hesabımız ile hizmet şartlarını kabul ederek giriş yapabiliriz.
  2. Daha sonra ‘create’ tıklayalım.
Aracı oluşturma başarılı olursa, Intents sayfasında olacaksınız.

Yukarı da Dialogflow ile çalıştığımız bir proje kurulumu hakkında bilgi vermeye çalıştım.

Buna ek olarak bazı durumlarda Action SDK kullanıyoruz. Böyle durumlarda SDK iki temel bileşen sunar. Bunlar Action Package ve Node.js web servisidir. Action package’ ları action’ ların nasıl tetikleneceği, hangi fulfillmentin çağrılacağı gibi bilgilerin tutulduğu JSON lardır. Node.js client kütüphanesi ise, kullanıcıdan gelen veriyi işlememize ve ilgili isteğe gerekli çıktıyı üretebilmek için yapacaklarımıza yardımcı olur. Sonraki yazılar da bu kısımlar üzerinde daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Topluluk Programı

Stack overflow : ‘action-on-google’ başlığı adı altında sorularınızı sorabilirsiniz.

Actions on Google Developers G+ Community : Bu platform hakkında bilgileriniz paylaşabilir ve güncel haberleri öğrenebilirsiniz.

Twitter : Konuşmalara katıl, takipte kal !

Github : Projelerin kodlarına göz atabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkürler !

Ayrıca kodları, yazıları ve linkleri paylaşacağım GitHub projeme buradan ulaşabilirsiniz. 👇

--

--